Jack Vegas

Kritik mot Jack Vegas på nyheterna

Både i Rapport och Aktuellt sändes det, kritiska inslag om Jack Vegas. I inslagen framhölls framför allt att fler av dessa automater ställs ut i områden med låg medelinkomst lön och många sociala problem. Det kunde vara upp till tio gånger fler automater per 10.000 invånare i jämförelse mot t.ex. höginkomstkommunen Danderyd. Det är även låginkomsttagare som oftare fastnar i spelmissbruk.

Svenska Spel får stå till svars

Kommunikationsansvarige på Svenska Spel fick stå till svars i Rapports sändning. Som vanligt användes argumenten att om inte Svenska Spel skulle erbjuda automatspel så skulle spelarna söka sig till det illegala utbudet. Dessutom menade hon att det är bättre med ett reglerat Jack Vegas än de oreglerade spelen som bland annat sker på internet eller i mobil.

I Aktuellts sändning var det Svenska Spels Vd Lennart Käll som fick försvara bolagets agerande med automaterna. Han la snabbt skulden på riksdagen som 1995 beslutade att automater skulle ställas ut och påvisade även att ansökan om att få ha Jack Vegasautomater går igenom tre insatser innan de kan ställas ut. På frågan vilket ansvar Svenska Spel egentligen har var svaret mer svävande.

Alternativ finns

Ett reportage från Norge visade på ett alternativ. Där går det inte att spela på automater utan ett tipskort. Kortet har även kontroll på hur mycket som spelas och stänger av spelet när en spelare förlorat 400 kronor på en dag eller 2400 på en månad. Den norska Vd:n för företaget bakom dessa automater medgav visserligen att omsättningen minskade drastiskt men att det nu inte var några ”blodspengar” som kom in längre.

Lennart Käll kommenterade inslaget med att detta är ett alternativ som måste ses över i utredningen men att den mesta forskningen visar att det mest effektiva motmedlet mot missbruk är frivilliga gränser. Med andra ord att spelaren själv får välja om det ska finnas gränser eller ej och hur höga de då ska vara. Det har också varit prat om hårdare krav på registrering vid införandet av en svensk spellicens.

Framtiden?

Denna kritik är inte ny och därför har en utredning om Jack Vegas tillsats som kommer att ge sitt svar i slutet av september. Kanske kommer utvecklingen av Jack Vegas kunna läsas i denna utredning men det troliga är att Jack Vegas automaterna är här för att stanna – i alla fall så länge som de ger över 20% av Svenska Spels totala intäkter.