Häromåret släpptes äntligen en ny titel inom spel på den svenska bokmarknaden. Det var Anton Gustavsson och Adam Svanell som då kunde lansera sin bok ”Spela Lagom”. Snabbt fick boken stor medial uppmärksamhet. Tidningen Fokus hade ett utdrag ur boken redan i Maj och även P1 och P3 uppmärksammade boken och gjorde en intervju med författarna. De fick bland annat vara med i programmet Studio Ett och Plånboken. Boken uppmärksammades även i morgonsoffan i TV4.
Recensioner av boken har kunnat läsas i både Expressen och Svenska Dagbladet varav bägge både lyfter fram författarnas exemplariska sätt att belysa spelandet i Sverige samt att deras djupa faktakunskaper.
Politiker använder boken som slagträ
Under sommaren användes boken till och med som en faktor inom politiken. KD-politikern Andreas Carlson skrev en debattartikel i Aftonbladet 29 Juni att Svenska Spel gör för lite för att minska spelberoendet i landet och att dess reklam var stötande. I artikeln använde han delar av boken för att belysa sina argument.
De som väntade på en replik behövde inte vänta länge eftersom Svenska Spel svarade redan dagen efter i samma tidning. Som vanligt användes argumenten att en reglerad marknad är bäst för Sverige och att de avsätter tillräckligt för arbetet mot missbruket vilket är 0,54% av vinsten.
Debatten fick sedan ny vind i seglet när Svenska Spel nyligen lanserade sin reklamkampanj i TV där de framhöll att vinsten går till sjukvård och andra viktiga inrättningar i Sverige. Debatten kommer att fortsätta, i alla fall så länge som Sverige har kvar sitt teoretiska spelmonopol.
Boken Spela Lagom
Den största orsaken att boken ”Spela Lagom” skapat så stor debatt är att författarna visar på Svenska Spels dubbelmoral. Företaget vill gärna framstå som att de tar ett stort ansvar för spelmissbruket i Sverige och att de är det säkra alternativet i en farlig djungel av oseriösa utländska spel- och casinoföretag som vill slå sig in på svenska marknaden. De anser sig ge svenskarna ett trovärdigt och ansvarsfullt utbud av spelformer.
Men samtidigt har Svenska Spel under åren lanserat mängder av spelformer som ökat missbruket däribland Jack Vegas som enligt forskning står för en av de största orsakerna till missbruk. Dessa automater står även för över 20% av Svenska Spels vinst och det är där problemet sitter. Enligt författarna har Svenska Spel gått ifrån att erbjuda spelformer för att minska missbruk och illegalt spel till att endast fokusera på vinstmaximering. Om det är okej att ett statligt företag med monopol på marknaden inte tar större ansvar är frågan som ofta debatten kretsar kring.